Ta gjerne en virtuell vandring i Ishavskatedralen: https://goo.gl/maps/TYv2QCoQiz92
Det sier Karl Albert Hansen i Karls Fisk & skalldyr. Da Karl leste om hærverk ved Ishavskatedralen reagerte han spontant. I avisen stod det om blomster som var røsket opp fra blomsterbedet og om skriblerier på kirkeveggen. – Slik kan det ikke være, mener Karl.
Han tok kontakt med kirken, med beskjed om at han ga 5000,- til fornying av blomsterbedet!
Karls Fisk og skalldyr er en lokal bedrift ikke langt fra Ishavskatedralen. Han er selv fra Oldervika og sokner dermed nå til Kroken kirke. Men begge kirkene er viktige for han og han støtter gjerne opp om kirkene. – Vi gir også penger til andre, slik som Røde kors. Men ringer de fra Oslo og ber om bidrag, sier vi at vi støtter lokalt.
– Da menigheten mottok den rause gaven fra Karl ble vi kjempeglade, sier sokneprest og daglig leder May Line Angell. VI er glad for tilskudd til nye blomster og veldig glad for at lokalsamfunnet bryr seg om og støtter opp om kirka vår! Det skal være vakkert for alle som kommer fra fjern og nær for å besøke Ishavskatedralen, som jo er et landemerke i byen. Men vel så viktig er det at alle som kommer til kirken for dåp, begravelse, korøvelse, konfirmasjonsundervisning, gudstjeneste – eller bare går forbi på vei til og fra jobb – blir glade og stolte over vår egen soknekirke. Derfor betyr det så mye for menigheten og for Tromsdalen at folk bryr seg.
Til slutt måtte soknepresten fortelle om et godt måltid hos gode venner, der boknafisk fra Karls Fisk og skalldyr stod på menyen. Det var sjelden god boknafisk! – Ja, den lages på den ordentlige måten, ute i fri luft. Da blir den god, forklarer Karl. Og skal du kjøpe fisk fra Karls Fisk og skalldyr er det best å sende en epost og bestille. Så ordner det seg nok!
Ca. hvert åttende år skal det være visitas i menighetene. Dette er et institusjonalisert og rettslig ordnet besøk av biskopen. Siste gang Tromsøysund og Ullsfjord hadde visitas var i november 2011, og i midten av februar 2020 er det igjen tid for besøk av biskopen. Under årets besøk skal biskopen bl.a. besøke flere av de aktivitetene menigheten driver, som speider, Ten sing og sorggruppe. Han skal være med på andakt på Otium, skolegudstjeneste i Lakselvbukt kirke, seminar i Ramfjord, samt ha samtaler med stabene. Biskopen får også med seg en nordlyskonsert i ishavskatedralen, samt at det blir visitasgudstjeneste søndag 23. februar.
Stabene i Tromsøysund og Ullsfjord samlet under visitasens første dag.
Etter visitasgudstjenesten søndag 23.02.20
Den delen av kirken som er til venstre når man kommer inn hovedinngangen kalles «bakerste rom», og her er det nesten alltid en kunstutstilling. For tiden henger det barnetegninger der. Da samfunnet ble lukket ned ble barn invitert til å sende inn tegninger, for å uttrykke følelser og tanker om hverdagen sin i denne spesielle tiden. Disse er altså hengt opp, og utgjør for tiden utstillingen.
Vi er selvfølgelig klar over at Tromsdalen kirke – Ishavskatedralen – har en særegen og vakker arkitektur, og det er ikke uten grunn at den har blitt et symbol på tromsø, og regnes som en av byens største severdigheter. Likevel var det både overraskende og svært hyggelig at kirken nå har mottatt Houens fonds diplom for fremragende arkitektur. Prisen ble tildelt arkitekt og byggherre ved en høytidelig seremoni 20. januar 2015 i Arkitektenes hus i Oslo. Menighetsrådets leder, Dag Sæter, mottok bronseplakett på vegne av byggherre, og Gudlaug Hovig mottok diplomet på vegne av sin far, avdøde Jan Inge Hovig. Det er kulturdepartementet ved kulturministeren som deler ut prisen etter innstilling fra Arkitektenes landsforbund. Juryens begrunnelse finner du her http://www.arkitektur.no/tromsdalen-kirke-ishavskatedralen.
Etter tillatelse fra Gudlaug Hovig gjengir vi her hennes fine takketale:
En bygning som tåler tidens tann på en magisk måte. Den var nyskapende – er aldri blitt umoderne – mens den med årene bare blir vakrere og vakrere.
Ja, min fars katedral bærer i seg et evighetsperspektiv for landsdelen, for Norge, for verden.
”Ishavskatedralen” ble en magnet for alle nasjonaliteter – og prisen den er tildelt av kloke mennesker er ikke bare en anerkjennelse av kunstneren og hans verk, men en gave til oss som skatter Jan Inge Hovig og aldri kan glemme ham; med vår sorg og vår glede, vår takknemlighet.
Min far hadde et komplekst kunstnersinn; lys og skygge skiftet fort. Han var som en flamme som brant med voldsom kraft, karismatisk inntil det utrolige og med så mye musikalitet i seg at sangene hans fortsatt klinger i hjerte og sinn. Også Ishavskatedralen har sin rytme gjennom SINE skiftninger i lys og farger, i midnattssol og mørketid.
Han visste at han hadde skapt et mesterverk; noe som var så egenartet og sterkt ”at den var som et knytttneveslag for pannen” for å bruke hans egne ord. Estetikk og temperament møtes i harmoni i et bygg som tar pusten fra deg. Prisen her i dag viser en respekt og anerkjennelse for det store i min fars kunstverk. Jeg mottar den på hans vegne med en glede større enn stor; en glede som får mørket til å lyse.
Og så vil jeg takke Ingrid Espelid Hovig for hennes innsats når det gjelder å promovere min fars kunst. Hun har reist land og strand rundt som æresgjest på fotoutstillinger av hans ulike bygninger – for en stamina! Hun har vært med på å plassere ham i et landskap som er kunstnerens eget; et landskap med høye fjell og tinder, med havet som snakker med katedralen hver dag. Min far elsket havet, foranderlig og fargerikt som ham selv i storm og stille.
Noen ganger tenker jeg at katedralen er bygget av snøflak og ikke betong. Den ser så ren ut der den står, så enkel og samtidig dypt subtil. Den bor i naturen som snøflakene gjør, og – som dem – har katedralen heller ikke sin like.
Katedralen har intet tårn. Den ER et tårn!
Takk, takk til alle!