Ishavskatedralen - Tromsøysund menighet

Arctic light konsert m. pianist Jens Lühr

DATO: 10. november 2018 kl. 19:30–20:30
STED: Ishavskatedralen
KATEGORIER: Konsert

Jens Lühr er født i byen Uelzen og har felles fødested med komponisten Friedrich Kuhlau (1786 – 1832), noe som har bidratt til et spesielt forhold til denne komponisten: Jens Lühr spilte Kuhlau’s sonatiner da han gikk på musikkskolen. Han var senere solist i klaverkonserten op.7 i Kuhlau’s jubileumsår 1986 og har spilt inn to CDer med verk fra Kuhlau.

Naxos Music Group vil gi ut CD nummer to på deres Grand Piano label. Denne vil bli lansert dagen før Jens Lühr’s konsert den 10. november 2018 i Ishavskatedralen i Tromsø. Da spiller Jens Lühr den store pianosonaten op.8a som er et verdenspremiereopptak på CDen. Konserten får navnet Arctic Light Konsert, på grunn av tidspunktet til opptredenen, med to valgte stykker: «Time seems to pass» av den US-amerikanske komponisten James Romig. Dette stykket er en nordlysinspirert musikalsk meditasjon og vil bli hørt for første gang i Europa live i en konsert. Det andre verket er «Jeux d’eau» (fontener) av den franske impressionisten Maurice Ravel (1875 – 1937). Her sprudler det vann i musikken, men det gjenspeiles også mange farger som passer godt til nordlyshimmelen i november. I tillegg presenterer Jens Lühr, som bor i Lakselv, og har jobbet som pianist og lærer i Norge siden 2009, en typisk Kuhlau sonatine, en «hit» for pianoelever i hele verden, samt to miniaturer av sine egne pianokomposisjoner.

Jens Lühr er utdannet konsertpianist med studier i Hannover, Würzburg, Basel og Leipzig. I Basel studerte han i to år med den østerrikske pianisten Rudolf Buchbinder. I en rekke internasjonale mesterkurs i Rheinsberg, nord for Berlin, lærte han samtidsmusikk direkte fra komponister og fra Jeffrey Burns (1950-2004), som var spesialist på dette fagområdet. I 1999 var Lühr sammen med Jeffrey Burns solist i en Europapremiere av klaverkonserten for to pianoer og orkester av den israelske komponisten Josef Tal, med Berliner Symphoniker og dirigenten Lior Shambadal i Philharmonie Berlin.

www.pianistjensluhr.no

Program:

Friedrich Kuhlau (1786-1832): – sonatine a-moll op. 88/3

– (Stor) sonate a-moll op. 8a

James Romig (1971-)                     Time seems to pass (nordlysinspirert meditativ musikk)

Jens Lühr:                                        To miniatyrer «Tanzstück» og «Grundton»

Maurice Ravel (1875-1937)           Jeux d’eau (fontener)

Pris: NOK 250/150. Billetter kan kjøpes i døren, eller forhåndsbestiles her: https://www.aurorabillett.no/billett/?showId=992933